Šta je to Noni?

Noni je jedna vrsta tropske biljke koja se može sresti na Tahićanskim ostrvima, Havajima, Indiji i Australiji. Njen latinski naziv je Morinda Citrifolija.

Karakteristike noni biljke su takve da bude mali džbun ali može i narasti do 6 metara visine. Ipak, ono što je najinteresantnije ona daje plod tokom cele godine. Kaže se da se od Nonija mogu dobiti od 12 do 14 žetvi godišnje. Isto tako, vrlo neobično na jednoj te istoj grani mogu se sresti cvetovi, nezreli i zreli plodovi.

Mnogi narodi iz tropskih područja gde raste ova biljka koristili su Noni u svojoj tradicionalnoj medicini, pre svega za spoljašnju upotrebu, kod zarastanja rana i povreda, kao i za probleme na koži.

Zeleni plod nonija kada sazri poprima žućkastu boju. Već na pet metera razdaljine miris koji se širi od ovog ploda je  neprijatan i za ljude nepodnošljiv, jednako kao i ukus. Čak i delimično prerađeni plod ima nepodnošljiv miris i ukus.

Međutim, upravo ovaj nejestivi plod, kada se pretvori u sok predstavlja pravi eliksir zdravlja i mladosti. Biohemičari su pronašli čitavo mnoštvo aktivnih supstanci u njemu. Noni, doista, kada se dovoljno preradi i pomeša sa drugim sokovima radi poboljšanja ukusa je prava riznica zdravlja.

Najpoznatije aktivne supstance u ovom soku su prokseronin, iridoidi, bio flavonoidi, vitamin C i mineral kalijum.

Uz izvesne mere opreza, preporučuje se gotovo svima za poboljšanje imuniteta, prevenciju mnogih bolesti kao i za opšte zdravlje i prosperitet organizma.

Više o noniju u smislu bolesti i lečenja na sajtu nonisok.ucoz.com

Постави коментар